keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Haastattelusumaa purkamaan

Jo viime viikolla aloitin elokuun lopun haastattelusuman purkuhommat. Osa haastatteluista oli tallennettu äänitiedostoiksi, osa kuvatallenteiksi. Varsinkin isompien ryhmien haastattelut  on liki välttämätöntä tallentaan videoksi, jotta haastattelua käsitellessä voidaan paremmin erottaa, kuka milloinkin puhuu. Tällöin arkistoitava tieto on tarkkaa ja luotettavaa.

Käytännössä olen siirtänyt sanaelukoneeseen tallennetut haastattelut tietokoneelle, kuunnellut ne läpi ja poiminut tallenteesta haastattelun kulun kannalta keskeiset aihepiirit ja kirjannut ne museolle arkistoitavaan haastattelun vastaaonttolomakkeeseen. Lomakkeeseen kirjataan myös haastateltavat henkilöt, heidän ammattinsa, syntymävuotensa ja yhteystietonsa. Lomakkeesta tulee tulla myös esille kuka haastattelun on suorittanut, paljonko haastattelun kesto on, sekä kuka lomakkeen on täyttänyt.

Tärkeää on myös huomata, että haastattelun aikana saatetaan käsitellä hankkeen kannalta epäolennaisia aiheita tai haastateltava itse toivoo, että joitakin hänen sanomiaan asioita ei säilytetä. Tällöin tallenteelta poistetaan tämän tyyppiset kohdat ja haastattelun vastaanottolomakkeeseen kirjataan, että tallenteelta on poistettu osia sekä syy tähän.

Jotta en aivan jumittaisi koneeni eteen, vietän tänään iltapäivän Vammeltalolla Vammel ry:n järjestämässä vapaaehtoistyön kehittämispäivässä otsikolla "Voimaa vapaaehtoistyöstä". Käyn myös tänään kertomassa Varkauden museolla joukolle potentiaalisia Teollisuuden Tekijöitä hankkeestamme, ja tavoista, joilla he voivat halutessaan olla osa hanketta sekä Varkauden teollisuuden historian keruuta.

Seuraavaan kertaan.
Tytti 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lämmintä joulua meille kaikille!

Vuosi 2019 kului nopeasti, niin kuin nykypäivänä tuntuu tekevän. Teollisuuden Tekijät - toiminta on kulkenut museotyön mukana välillä vahve...