perjantai 21. syyskuuta 2018

Jännän äärellä

Kulunut viikko on pitänyt sisällään hauskoja kohtaamisia ja uusia tuttavuuksia, tässä tulee kohokohdat.

Kuukausittain kokoontuva Teollisuuden Tekijät - hankeen työryhmä kokoontui maanantaina 17.9.2018 pohtimaan hankkeen etenemistä ja tilaa. Yhteistyö Varkauden museonystävät ry:n kanssa on ollut antoisaa ja erittäin mielenkiintoista. Olemme oppineet puolin ja toisin kaikenlaista. Työtä on vielä paljon, mutta onneksi on vielä aikaakin. Minusta me tässä välissä voimme jo hieman onnitella itseämme hyvästä työstä.


Keskiviikko olikin luonteeltaan hieman toisenlainen. Minut oli aiemmin kesän loppumetreillä kutsuttu kertomaan hankkeestamme Varkauden Eläkkeensaajat ry:n kokoontumiseen Kuoppakankaan työkeskukselle. Nappasin mukaan Varkauden museoilta museotyöntekijä Maarit Ristikankaan, hän on muuten tuttu kasvo Taipaleen kanavamuseolta, ja läksimme matkaan. Pyysin Maaritin mukaani myös siitä syystä, että Maarit toimii  aktiivisesti myös Varkauden museonystävät ry:ssä. Vaikka ensitiedot olivatkin, että paikalla tulee olemaan väkeä, yllätti väkimäärä kuitenkin ja sepä se pisti jännittämään. Puhuminen huoneelliselle ihmisiä on jostain kumman syystä aivan eri asia, kuin salilliselle ihmisiä. Mutta hengissä siitäkin selvittiin, eikä vähiten salissa istuvien ihmisten vuoksi. Rennompaa ja reilumpaa väkeä harvemmin tapaa. Toivottavasti vielä tapaamme monta heistä hankkeenkin tiimoilta.

Torstaina iltapäivällä parkkeerasin itseni Varkauden museolle Wredenkadulle "Tehdaskaupungin lapset" -teemaopastusta kuulemaan. Kiehtovia kuvia ja omakohtaisiin lapsuuden kokemuksiin perustuvia tarinoita. Muisteluillassa korostui juuri kollektiivisen muistikokemuksen merkitys, ja kuinka kuvat voivat tukea muistojamme, lainaten yhtä opastukseen osallistunutta henkilöä, "muistoja vain pulpahti mieleen". Vanhoja lapsuuden tuttuja kohtasi vuosien jälkeen samojen kuvien äärellä. Kerrassaan mahtava kokemus ja ilta, jonka kruunasi mahtava auringonlasku.

Tunnelmallista viikonvaihdetta!

Tytti



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lämmintä joulua meille kaikille!

Vuosi 2019 kului nopeasti, niin kuin nykypäivänä tuntuu tekevän. Teollisuuden Tekijät - toiminta on kulkenut museotyön mukana välillä vahve...